Založ si blog

Prostituciu nigérijských dievčat v Taliansku spoluovládajú africkí čarodejníci juju

Spoločenská moc afrických čarodejníkov je v subsaharskej oblasti značná, ale ich pôsobnosť sa neobmedzuje len na Afriku: napríklad rituálne vraždy, ktoré sa vyznačujú veľmi brutálnym (a morbídne časovo predĺženým) spôsobom popravy, odrezaním hláv, končatín a genitálií za účelom výhodného predaja a nakoniec hodením torza do rieky, boli v posledných rokoch hlásené tu i tam zo Spojeného kráľovstva a Francúzska. (Áno, Temža a Seina vyplavujú aj hrôzostrašné tvary známe z brehov Nigeru.) Nigérijskí šamani pôsobiaci v rámci náboženstva juju prevzali lukratívnu úlohu duchovne zastrešovať rozsiahly organizovaný biznis s prostitúciou nigérijských dievčat v Európe, najmä v Taliansku. (Roztopašne páchnuce až štipľavé brehy Tiberu šepkajú – často skôr hučia – tvar zamračenej reality do farebnej želatínovej hmoty usmievavého turistického sna.)

Z najľudnatejšej africkej krajiny – Nigérie – smeruje do Talianska a ďalších európskych krajín závratné množstvo mladých (a krásnych – ako najhlbší vesmír antracitovych) dievčat a tento biznis prináša rovnako závratné (ako čierna diera vysávajúca taliansky rozpočet) množstvo peňazí. Nemalá časť z nich končí u nigérijských čarodejníkov (viva la crypto!), pretože všetci zúčastnení veria, že práve čarodejník drží dievčatá v strachu na dištanc (a teda v pazúroch organizácie). Čarodejník – v Nigérii úctu a strach vzbudzujúci duchovný, ktorý vo svojich mocných rukách drží smrť a utrpenie neznesiteľne rozložené v čase (a, samozrejme, tú prekliatu bitcoinovú peňaženku – viva la envidia!) – zohráva kľúčovú, nezastupiteľnú úlohu.

Organizované skupiny posielajú mladé Nigérijčanky do európskych krajín – typicky do Talianska, ale v menšej miere aj do Británie, Francúzska a Nemecka (áno, aj Labe a Rýn… ? – nie je to už posadnutosť riekami?!). Skupina zariadi, aby žena v Nigérii získala potrebné víza a povolenia – presnejšie povedané, drahé víza a veľmi drahé povolenia –, ktoré by žena sama v tejto krajine nedokázala získať; žena je potom prepravená do európskej krajiny, kde na ňu čaká miestna spojka. Aby však ženu v cieľovej krajine ani len nenapadlo zmiznúť, čo by mohla ľahko urobiť vo veľkom európskom meste (a mnohí sa o to pokúsili, mnohí potom trpeli, prosili o zvrátenie času a zomierali dlhou smrťou), v Nigérii zohráva kľúčovú úlohu čarodejník, ktorý vykoná mocný rituál, ktorý mladú ženu pripúta k skupine, a ak žena poruší dohodu, postihne ju (podľa miestnej viery) a celú jej rodinu v Nigérii séria nešťastí končiacich smrťou. Strach a úcta k čarodejníkom pôsobiacim v rámci náboženstva juju je v Nigérii veľmi silná, a to nielen medzi veriacimi náboženstiev juju, bori, vodun alebo joruba, ale rovnako aj medzi miestnymi moslimami a kresťanmi. (V oblasti je bežná viacnásobná náboženská identita, rôzne synkretizmy a eklekticizmy).

Nigérijské náboženstvo juju a čarodejnícky rituál

Juju je tradičné nigérijské náboženstvo, systém veštenia a čarodejníctva; široko sa využíva aj pri uzatváraní zmlúv a presadzovaní zmluvných dohôd. Treba dodať, že zmluva je starobylý a mnohovrstvový teologický pojem. Niektorí autori tvrdia, že v rámci relatívne otvoreného náboženstva juju existuje skrytá vetva čarodejníctva (s čím na základe môjho terénneho výskumu nemôžem nesúhlasiť) – presnejšie je rozlišovať medzi náboženstvom juju a čarodejníctvom, ktoré existuje v rámci tohto náboženstva.

Čarodejník vykonáva zložitý rituál s mladou ženou pred jej cestou do Európy: Začína zaklínaním (vzývaním božstiev juju a ich agresívnym vyvolávaním), obchádza ich a čaruje s posvätnými sušenými rastlinami; potom na ženu vyfúkne biely prášok z dlane, na hlavu jej uviaže magickú šatku a tvár jej poznačí krvou (teraz zvieracou, predtým ľudskou) a bielym práškom, aby duch vedel, kto je mu zaviazaný a podriadený. Potom pohladí telo ženy živým kuraťom, ktoré potom rozreže a nechá na žene vykrvácať – presnejšie, vyžmýka ho ako handru (z metly upratovačky v Tarantinových scénach) až do poslednej kvapky krvi. Žena, hoci je kresťanka alebo moslimka, verí, že ak by porušila prísahu a nevyplatila dohodnutú sumu peňazí, určite by na úteku zomrela a nešťastie by potom postihlo jej rodinu v Nigérii. Duchovia nepoznajú hranice, božstvá juju sú zákerné a šamani – podľa Nigérijčanov (áno, aj tých vzdelaných) – mimoriadne mocní. Čarodejník sa prostredníctvom rituálu zmocní časti ženského ducha; táto časť podľa miestnej viery zostáva čarodejníkovi a prostredníctvom nej je žena zraniteľná a ovládateľná.

Európska realita

Žena – často skôr dievča – musí organizovanému systému vrátiť sumu, ktorá sa rovná približne piatim rokom každodennej prostitúcie. Ak prežije brutálne zaobchádzanie, neotehotnie a zarobí potrebnú sumu, môže zostať v Európe. Nemálo žien sa však tohto oslobodenia nedožije. Nigérijská mafia v Taliansku je známa svojou extrémnou brutalitou: na verejnosť prenikli videá, ktoré ukazujú, že keď sa mafia rozhodne dievča zabiť, nerobí to rýchlo, ale dlho, bolestivo a brutálne. Takto vytvorené videá slúžia na zastrašovanie konkurentov, samotných dievčat a v podstate každého, kto by chcel narušiť túto štruktúru. Torzá potom plávajú po riekach, zatiaľ čo čarodejníci v Nigérii počítajú svoje závratné zisky…

Satan ve svatých Písmech 2/3: křesťanský Nový zákon

27.04.2024

Zatímco v Tanachu byl Satan spíše okrajovou postavou, v Novém zákoně je postavou navýsost klíčovou, postavou, která dramatizuje zlomové okamžiky novozákonního příběhu a jako v dobrém dramatu je pisateli skvěle vykreslena. Po nahlédnutí židovských výpovědí o Satanovi v epizodě minulé, postoupíme společně ke křesťanskému Novému zákonu, který nám toho [...]

Satan ve svatých Písmech 1/3: židovský Tanach

25.04.2024

V Tanachu Satan vystupuje z textu poměrně vzácně, v Novém zákoně již jeho jméno prořezává verše velmi často, a konečně v Koránu se jedná o jednu z nejzmiňovanějších postav. V předešlých textech jsem se několikrát zabýval africkým čarodějnictvím, při čemž jsem opakovaně otevíral závažnou a značně nesnadnou problematiku tajemství zla a narážel na [...]

Sádhuové a marihuana. Delta-9-tetrahydrokanabinolem k Šivovi a mókše

24.04.2024

Konečně bez autocenzury. Četba na vlastní nebezpečí. Významná – až s jistotou hraničící, či snad jistotu překračující?! – možnost roztříštění životních jistot. Nebezpečí splynutí átman–brahma! V Indii a Nepálu se cestovatel setká s ostentativně vyhlížejícími askety, kterým se říká sádhu (साधु) – doslova „ten, který [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 49568x
Priemerná čítanosť článkov: 1180x

Autor blogu

Kategórie